Задържаха кмета на с. Тича за трафик на мигранти


Районна прокуратура-Бургас задържа за срок до 72 часа Якуб Шабанов.- кмет на с. Тича, общ. Котел. Той е обвинен за това, че противозаконно е подпомогнал седем сирийски граждани да пребивават и преминават през територията на  страната, целейки да набави имотна облага за себе си. Престъплението е осъществено на 19.10.2021 г. на второстепенен път в землището на гр. Китен, общ. Царево.

За така повдигнатото обвинение в закона е предвидено наказание от 1 г. до 6 г. „лишаване от свобода“, както и глоба в размер от 5 000 лв. до 20 000 лв.

Подробности по случая предоставиха пред медиите прокурор Георги Чинев - административен ръководител на Окръжна прокуратура-Бургас, наблюдаващият случая прокурор-Щилиян Димитров, както и комисар Антон Мирков-директор на Регионална дирекция „Гранична полиция“.

По време на разследването е установено,  че Якуб Шабанов е организирал транспортирането на чуждите граждани от териториите на общините Царево и Приморско до вътрешността на страната. Той се е свързал с друго лице, притежаващо микробус. Предварително му е съобщил, че ще бъдат превозвани чужди граждани, обещавайки му сума от 2000 лева. На горепосочената дата кметът и лицето, управлявало микробуса са пристигнали в общините Царево и Приморско.

Обвиняемият се е придвижвал в друго превозно средство. По досъдебното производство е категорично установено също, че Якуб Шабанов е предоставял информация на сирийските граждани за местоположението, от което е трябвало да бъдат взети от водача на микробуса, използвайки приложение от мобилния си телефон. Със същото приложение е изпращал  информация на водача на микробуса, предоставяйки му данни за местоположението на чуждите граждани.

Последни новини