Близо 700 кг. отпадъци „уловиха“ от морето рибари от Ченгене скеле

Снимка: Морски вести


Близо 700 кг. отпадъци „уловиха“ рибари от Ченгене скеле от морето за месец и половината от старта на атрактивната еко инициатива на Община Бургас. Тя започна в началото на месец септември и е част от по проекта „Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив“, който се изпълнява в партньорство с Фондация „Шанс за децата и природата на България“, както и НПО „The Blue Army“, Исландия. Финансирането му е по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ на ФМ на ЕИП 2014-2021.

Шампионите по „улов“ на отпадъци бяха наградени от зам.-кметът по Стратегическо развитие, екология, дигитализация и адаптация Весна Батина.

Голямата награда спечели Енчо Енчев. Морският вълк от рибарското селище е извадил 149 кг отпадъци. На второ място бе класиран Стоян Стоянов със 127 кг, а на трето място с 122 кг Яни Костов.

Победителите получиха атрактивни ваучери за риболовни принадлежности.

Общо 9 рибари се включиха в еко инициативата. Освен за финалистите, награди имаше и за останалите участници.

Отпадъците „уловени“ в морските води са основно пластмасови бутилки, тарелки, кенчета, гуми, предмети от бита., оставяни най-вече от туристите.

„Природата не ни принадлежи и трябва да се отнасяме към нея с уважение! Аз знам, че вие го правите, защото вие се изхранвате от морето. Вярвам, че ще продължите със събирането на отпадъци, защото за да има риба, за да има живот ние трябва да се грижим и да почистваме!", заяви по време на награждаването зам.-кметът Весна Балтина.

С дейностите по проекта „Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив“ се цели подобряване на екологичният статус на морските води в Бургаския залив и повишаване на обществената информираност, самосъзнание и отговорност на гражданите за намаляване и предотвратяване на морските отпадъци.

Последни новини