Държавата подпомага Община Бургас за облагородяване на остров „Св.Анастасия“

Снимка: Морски вести


Областният управител проф. Мария Нейкова подписа Акт образец №15 за строеж "Реконструкция и разширяване на съществуващ пристан и създаване на убежище за малки плавателни съдове на остров „Света Анастасия“. С подписването на Акт№15 се удостоверява приключване на строително-монтажните работи по първия етап от проекта, който касае удължаване на съществуващия пристан с 5 м. в южна посока.

Изграждането на каменно-насипна буна, бронирана с тетраподи, както и на част от защитно съоръжение с дължина 38,40 м. с вълнова защита и бронировка допълват първия етап от мащабния проект. В обекта е изградена електрическа и ВиК инфраструктура за обслужване на територията.

„Разширяването на съществуващия пристанищен обект на остров „Света Анастасия“ е от изключителна важност не само за община Бургас, но и за всички черноморски общини. С реконструкцията на съществуващия пристан за кораби за сезонен превоз на пътници и изграждането на защитни съоръжения на брега от морските вълни остров „Света Анастасия“ се превръща в безопасно и атрактивно място както за корабчетата, които превозват пътници, така и за акостирането и домуването на малки лодки“, заяви областният управител проф. Нейкова. Тя изрази удовлетворение, че има възможност да подпише още един проект, който положително променя облика на бургаска област.

За разширяване на строежа е учредено безвъзмездно безсрочно право на строеж и е сключен договор между областния управител и кмета на Община Бургас на 18.10.2019 г.

Последни новини