Бургас бележи ръст в приема след 7 клас с нови и атрактивни специалности в училищата

Снимка: Морски вести


За поредна година в Бургас ще бъде увеличен приемът с нови учебни паралелки в средните училища и в гимназиите. Причината за това е по-големият брой на седмокласниците, които ще кандидатстват в VIII клас. В последните 3-4 години в морския град се наблюдава положителна тенденция за увеличаване на броя на учениците, завършващи 7-ми клас. В сравнение с 2020 г. броят им през 2021 г. беше с над 300 ученици повече или 4064, а през учебната 2022/2023 година те ще бъдат 4125.

Новите специалности, които ще бъдат разкрити от септември в Бургас са изключително актуални и адаптирани към нуждите на пазара на труда. От тази есен бургаските ученици ще могат да избират да учат и за „Асистент на лекар по дентална медицина“ в СУ „Иван Вазов“, „Интериорен дизайн“ в СУ „Петко Росен“, „Програмиране на роботи“ в Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации и в ПГЕЕ „Константин Фотинов“, „Рекламна графика“ в СУ „Епископ Константин Преславски“, „Спедиция, транспортна и складова логистика“ в СУ „Константин Петканов“ и „Технология на хомеопатичните и фитопродукти“ в ПГХТ „Акад. Н. Д. Зелинский“.

Поради силния интерес от страна на гимназистите през миналата година, от тази есен ще бъде разкрита и втора паралелка „Графичен дизайн“ в АЕГ „Гео Милев“, която също като първата ще се реализира в партньорство с филиала на НХА в Бургас.

Наред с новите паралелки, остават привлекателни и тези, които бяха открити в последните 1-2 години – „Съдебна администрация“ в СУ „Йордан Йовков“, „Недвижими имоти“ в ПГСАГ „Кольо Фичето“, „Корабоводене - морско“ и „Корабен техник“ в ПГМКР „Свети Никола“, „Ремонт на летателни апарати“ в ПГМЕЕ, „Електрически превозни средства“ в Професионалната гимназия по транспорт и др.

За втора година езиковите гимназии предлагат STEM профилирани и STEM професионални паралелки. Това означава, че бъдещите зрелостници от тези паралелки ще имат възможност едновременно с интензивното изучаване на чужд език да получат и сертификат за професионална квалификация. Освен „Графичен дизайн“ в АЕГ „Гео Милев“ с профил „Природни науки“, която се разширява с още една паралелка, се запазват въведените през миналата година в НЕГ „Гьоте“ – профил „Математически“ и профил „Предприемачески“ в ПГРЕ „Георги С. Раковски“ и ПГЧЕ „Васил Левски“. В ППМГ „Акад. Никола Обрешков” в профил „Математически” също се запазва приемът в V клас в три паралелки.

Ръстът на учениците през последните години в морската община е с устойчива тенденция и е резултат от качественото образование и новата материално-учебна база, в които Община Бургас инвестира последователно вече повече от десетилетие.

Затова местната администрация ще продължи да изгражда нови учебни корпуси. Такива наскоро бяха построени в две бургаски училища - СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в ЦГЧ и Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в ж.к. „Меден рудник“, като предстои скоро да започне и строежът на още един нов корпус – този към ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ и ГРЕ „Георги С. Раковски“.

Последни новини