Община Бургас е в готовност да настани бежанци в кризисни центрове и защитени жилища


Община Бургас оказва съдействие на държавните ни институции в грижата за бежанци от войната, които желаят да се установят в Бургас – етнически българи, пребивавали в Украйна, украинци от български произход, украински граждани.

Хората, които се нуждаят от помощ, както и бургаските граждани, които предлагат такава, могат да използват следните информационни канали:

* Фейсбук страница, която се администрира и от служители на Община Бургас: https://www.facebook.com/groups/910229856292640/

* За настаняване в общински кризисен център: 

https://www.facebook.com/%D0%9A%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%B...

Целта е да се канализира информацията за възможностите за помощ, които предлага градът – както от страна на Община Бургас, така и от граждани, организации и работодатели.

* За настаняване в кризисен център е активиран следният мейл: crisiscenterburgas@gmail.com, както и телефонен номер: 0882 048 805.

* Общински пунктове за събиране на хранителни продукти:

1. „Шейново“ 24, Профсъюзен дом, Северно крило, понеделник – петък, 9-17 часа, с предварително обаждане. За контакт: Димитър Киров – 0884 955 541.

2. Зала „Бойчо Брънзов“, к-с „Зорница“, понеделник – неделя, 9-20 часа, с предварително обаждане. За контакт: Николай Колев – 0887 551 557.

3. Зала „Никола Станчев“, к-с „Меден рудник“, понеделник – неделя, 9-20 часа, с предварително обаждане. За контакт: Тодор Вълканов – 0884 229 040.

Тези контакти за директна връзка с Бургас ще бъдат разпространени сред българските институции, компетентни първи да приемат и регистрират бягащите от войната – миграционните служби, гранична полиция, външно министерство и други.

Община Бургас има готовност да настани бежанци в кризисния център в „Меден рудник“, както и в още няколко по-малки общински кризисни центъра и защитени жилища.

Кризисният център в „Меден рудник“ е напълно готов да приеме първите си обитатели. В помещенията има мебели, завивки, лекарства от първа необходимост, вода, хранителни продукти, дезинфектанти, маски и бързи тестове за К-19.

Във връзка с постъпили запитвания, Община Бургас ще организира занималня за деца от 1 до 7 клас в Центъра за подкрепа и личностно развитие, за контакт: 0885 525 810. Пак там представители на кметството ще съдействат за подготвяне на документи за прием в детските градини и съответно в училищата на територията на общината.

Тъй като вече има заявена готовност от много отделни бургазли, местни организации и работодатели да помагат на бежанците, те могат да използват същите нови информационни канали, за да знаят кога и от какво има нужда.

Общинските поликлиники са предупредени и имат готовност да оказват медицинска помощ при нужда на пристигащите в Бургас от Украйна граждани.

Община Бургас има готовност да осигури места в детски градини на нуждаещи се семейства, както и да съдейства за координация на информацията между фирмите и търсещите работа. Съдействие се оказва и за осигуряване на транспорт от граничните пунктове до Бургас.

Кметът Димитър Николов благодари на всички бургаски граждани, които ежеминутно заявяват готовността си за подкрепа на телефоните и имейлите на администрацията, както и във фейсбук страниците.

Последни новини