Димитър Николов: "3-ти март е важна страница от нашата история и символ на обичта ни към отечеството!"

Снимка: Морски вести


Кметът на Бургас Димитър Николов отправи поздрав към бургазлии по случай националения празник 3 март. Ето какво се казва в него:

Честит 3-ти Март! Честит празник на българската свобода! Преди 144 години е поставен край на най-дългата и мрачна страница в нашата вековна история. Трънливият път до Свободата преминава през четническото движение, делото на Васил Левски, Априлската епопея, славния поход на Ботевата чета, страданието на Батак и героизма на българското опълчение при връх Шипка.

Тази дата винаги ще ни напомня, че българският народ притежава силен дух и вяра, благодарение на които е устоявал на превратностите на времето. Трети март е значим символ на обичта ни към отечеството и крепител на националното ни достойнство. Затова наш дълг е да помним и да изпълняваме заветите на предците, както и да възпитаваме в родолюбие нашите наследници.

Трети март е важна страница от нашата история, в която неоспоримо е записано, че българският народ е достоен за своето място сред останалите европейски народи. Тази светла дата ни задължава да помним историята и делото на българските войводи, четници, духовници и възрожденци, на загиналите в Руско-турската война от 1878 г. воини.

Въпреки тежката обстановка, в която Европа и светът се намират в момента, като българи днес ние ще почетем паметта на всички знайни и незнайни герои, които дадоха без страх и колебание живота си за Свободата. В Бургас руси и украинци живеят в мир и разбирателство. Моля се на общия ни Бог и на здравия разум войната между техните отечества да спре!

Скъпи бургазлии, нека във всяко свое действие да се ръководим от достойнство и чувство на висока отговорност към изстраданата свобода и да доказваме с делата си, че в нашия град българщината е жива.

Честит Национален празник!"

Последни новини