В Бургас откриха иновативен STEM център в ПМГ

Снимка: Морски вести


Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков и кметът на Бургас Димитър Николов откриха STEM център в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, навръх 51-годишнината на елитната гимназия. Иновативният център е с профил природни науки, изследвания и иновации, и е реализиран по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“.

„Удоволствие е да бъда тук, защото този иновативен STEM център придава смисъл на усилията, които влагаме. Ще разчитам на опита, който трупате в него за разширяване на тези дейности в цялата страна. Всичко тук може да се използва и в час, и в извънкласни занимания или колкото повече го използвате, толкова по-полезен ще бъде“, заяви министърът на образованието и науката акад. Николай Денков по време на откриването на STEM центъра.

„Науката трябва да е в полза на обществото и икономиката. Това ще е целта на новосъздадения национален STEM център, който вече има избран ръководител. Той е доцент от БАН и е специалист по роботика и това, което виждаме тук е негова специалност. Следващата ни задача е STEM центровете да станат STEAM центрове, т.е. да влезнат изкуствата и хуманитарната част в тях“, допълни още акад. Денков.

„Иновативният център, който откриваме днес, ще предостави на учениците на гимназията възможността да изучават и прилагат знания в областта на природно-математическите науки и да развиват практически умения и креативност. Центрове като този ни дават амбиция Бургас отново да бъде домакин на Международното математическо състезание - IMC през 2023 г.“, сподели кметът на Бургас Димитър Николов.

Министърът съобщи още, че ще бъдат прегледани учебните планове и програми, за да се реши какво съдържание ще бъде включено в тях, а в процеса ще бъдат включени този път и ученическите съвети.

„Без подкрепата на държавата и Община Бургас този STEM център нямаше да го има. След проучване сред учителите и учениците, решихме той да бъде по природни науки, изследвания и иновации, защото това отговаря на профила на гимназията – природни науки, математически и софтуерни науки. Ще се стремим към създаване на интегрирани уроци, работа по приложни проекти и решаване на реални проблеми на бизнеса“, заяви Соня Димова – директор на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“.

Гостите разгледаха възможностите, които предоставя STEM центъра, а учениците им демонстрираха проекта “H2O”, реализиран с LEGO ултразвуков сензор и сензор за цвят, автоматична нощна лампа с електрическа LED крушка Arduino, изследване на хранителни продукти и роботизирана ръка, управлявана от изкуствен интелект, компютърно зрение и уеб камера.

Високотехнологичният център е оборудван със съвременни уреди и апарати за обучение по математика, физика и биология. Той разполага с модерно технологично оборудване и образователен софтуер, който ще позволи на учителите да създават преживяване, с което да засилят интереса на учениците към изучаваните предмети. В изследователския център има обособени кътове за самостоятелна работа на учениците, за прожекции, експериментална работа и наблюдение, а учебното съдържание ще интегрира информация по природните науки, технологиите и математиката.

На събитието присъстваха още началникът на РУО-Бургас инж. Виолета Илиева, зам.-кметът по образование, здравеопазване и социални дейности Йорданка Ананиева, учители и ученици на гимназията.

Последни новини