Водолази ще чистят морското дъно край Морска гара и Ченгене скеле

Снимка: Морски вести


Община Бургас, съвместно с водолазите от СНЦ „Приятели на морето“, отново ще почистят отложените по морското дъно отпадъци в акваторията на Бургаския залив. Екоинициативата ще се проведе в двата празнични дни, Лазаровден и Цветница (16 и 17 април), в района на Морска гара - Бургас и Ченгене скеле.

Водолазната акция е предшествана от проучване на екологичното състояние на морската околна среда и намиращите се в нея отпадъци както на повърхността, така и на дъното. Проучването се реализира в 6 избрани полигона на Бургаския залив (зони с повишен антропогенен натиск): Пристанище Бургас, Пристанище Сарафово, акваторията на Северен и Централен плаж, Ченгене скеле и остров Св. Анастасия.

Наличие на значителен обем отпадъци беше установено именно в районите, обект на почистване. За да се придобие по-пълна информация за вида и състоянието им, се налага влизане на водолазни екипи за изследването им на място и при възможност отпадъците да бъдат извадени водата.

Инициативата е в рамките на съвместен проект на Община Бургас и Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - "Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж", финансиран по Програма за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г.

Последни новини