Министър Иванов: Безпрецедентната помощ за сектор „Земеделие“ ще доведе до задържане на цените на храните

Снимка: Морски вести


„Провеждаме поредица от регионални срещи, за да обсъждаме на местно ниво актуалните проблеми и нуждите, които имат земеделските производители. И днес разговорите в Бургас бяха много ползотворни“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов на брифинг след среща със земеделци от област Бургас. Той подчерта, че в момента се дават безпрецедентно много средства за подкрепа на земеделския сектор.

Аграрният министър посочи, че е напълно възможно до края на годината допълнителни над 200 млн. лв. да бъдат разпределени като държавна помощ и европейски финансиране. По думите му по този начин фермерите ще бъдат компенсирани за претърпените загуби от високите цени на торове, препарати, горива. „Това ще допринесе и за задържане на цените на хранителните продукти, което е също важна част от държавната политика“, обясни още той.

Относно търговията на пшеницата д-р Иванов информира, че одобрените средства са преведени в петък и би трябвало до края на седмицата капиталът на дружество „Врана“  да бъде вписано в Търговския регистър. По думите му след това ще започне процедурата по ЗОП за търговията на борсата. „Ще има 10 дни обявление и 5 дни търговия, такъв е редът по закон и ние го спазваме“, каза земеделският министър. Той обясни още, че цената, която е коментирана със зърнопроизводителите  е 570 лв./тон. „Надяваме се да има такива, които ще предлагат и, че национално отговорното поведение ще е преди интересът за печалба“, коментира министърът.

Земеделският министър обясни, че пшеницата ще се съхранява при производители или търговци, за което ще се плаща наем на складове. По думите му България има достатъчно складова наличност, за да се обезпечи съхраняването на зърното, както за наличното, така и за новата реколта. Д-р Иванов припомни, че тази мярка на правителството бе предприета, за да се обезпечим държавния резерв, като една от целите е и да се запази и нормалната цена на хляба, каквато е в момента.

Последни новини