Обезвредиха стара морска мина до созополския остров Свети Кирик

Снимка: ВМС


Стара морска мина от Първата световна война беше обезвредена в близост до созополския остров Свети Кирик след подаден сигнал от областния управител на Бургас, съобщават от ВМС. 

Формированието за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от състава на флотилия бойни и спомагателни кораби получи задача да проведе разузнаване, транспортиране и унищожаване на намерен в морето предмет, оприличен на морска мина, открит в района на Созополски залив, близо до остров Свети Кирик. 

Установено е, че подводният обект е на дъното, на 2 метра дълбочина и на 20 метра от брега, югоизточно от остров Кирик и се класифицира като стара морска мина, която е полузаровена в пясъка. 

"Извличането на мината на брега беше счетено като потенциално опасно и се взе решение за унищожаването ѝ на място с подводен взрив. Районът беше отцепен и обезопасен. Старата мина беше взривена под вода при стриктно спазване на мерките за безопасност, съгласно нормативните документи. При повторният оглед на място се установи, че корпуса на мината е разцепен. След изваждане на частите на брега се констатира, че е стара морска мина от Първата световна война", поясняват от ВМС. 

Последни новини