Задържаха под стража северномакедонски гражданин за нелегален превоз на мигранти


Районен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Зоран К., гражданин на Република Северна Македония, привлечен като обвиняем за нелегален превоз на мигранти.

Зоран К. е обвиняем за това, че на 28.08.2022 г., по път II-79 в посока от гр. Средец към гр. Бургас, в ж.к. „Меден рудник“, в съучастие като извършител, с неустановено по делото лице действащо като помагач, с цел да набави за себе си и неустановеното лице имотна облага, противозаконно подпомогнал чужденци, като превозвал повече от едно лице - 88 лица от мъжки пол от афганистански произход да преминат през територията на Република България в нарушение на ЗЧРБ, като деянието е извършено, чрез използване на МПС - товарен автомобил влекач „МАН“ с прикачено ремарке.

Още в началото на съдебното заседание по време на гледането на мярката му за неотклонение, Зоран К. заяви пред Бургаския районен съд, че е виновен и изрази съжаление за извършеното деяние. Защитата определи инкриминираното деяние, което е осъществил обвиняемия, като инцидентен случай, за който той ще понесе последствията. Адвокатите пледираха за вземането на мярка „Парична гаранция“ или „Домашен арест“ спрямо чуждия гражданин.

Престъплението, за което Зоран К. е привлечен като обвиняем е „тежко" умишлено престъпление по смисъла на закона, като за него се предвижда наказание „Лишаване от свобода“ за срок от една до шест години и глоба от 5 000 до 20 000 лева. Районен съд – Бургас счете, че събраните до настоящия момент доказателства по Досъдебното производство, обективирани в свидетелски показания на полицейските служители и чуждите граждани, протокол за оглед, самопризнанията на обвиняемия, справки, писма, справка за съдимост и множество други писмени материали по делото, са достатъчни за да може да се направи обосновано предположение, че е възможно Зоран К. да е извършил деянието, в което е обвинен.

Съдът счете, че по отношение на обвиняемия е налице и другата изискуема предпоставка за неговото първоначално задържане поради съществуваща към момента реална опасност той да извърши друго престъпление или да се укрие. За наличието на тези опасности съдебната инстанция се аргументира със следното: „Той е привлечен като обвиняем за тежко умишлено престъпление, влизал е общо 7 пъти в страната, като престоят му е само няколко часа. От друга страна следва да се вземе предвид и начинът на извършването на деянието, в което е обвинен, което характеризира евентуалния извършител на подобно деяние като личност със завишена степен на обществена опасност, тъй като се касае за 88 души.

Начинът на извършването на конкретното деяние и приведената конспиративност демонстрира пренебрегване на общоприетите норми на поведение.“. Отделно от това според Бургаския районен съд, Зоран К. е чужд гражданин и няма данни да има постоянен или настоящ адрес в страната, или да е трудово ангажиран.

Определението на Районен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.

Последни новини