Зърнопроизводители започват протести с тежка техника и блокади на пътища

Снимка: Интернет


В понеделник, 18 септември 2023 г., земеделски производители започват протестни действия на възлови точки в цялата страна заради отпадането на ограниченията за вноса на зърно от Украйна. Ще бъдат блокирани гранични пунктове, главни пътища и автомагистрали. Във вторник протестите ще бъдат насочени към София. Инициативният комитет, включващ представители на 24 организации, съобщи, че ключовите точки, които ще бъдат блокирани.

Сред тях са възлови кръстовища в областите Варна и Бургас, пътища в областите Стара Загора, Хасково, Пловдив, Шумен, Разград, Силистра, Видин, Кюстендил, Перник, Благоевград и други градове.

До решението за протестни действия се стигна след национална среща в Арбанаси, в която участваха представители на 26 браншови организации от сектор „Земеделие“. То беше провокирано от приетото в Комисията по икономическа политика и иновации, а впоследствие и в парламента решение да отпадне на забраната за внос на определени продукти – пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе, с произход от Украйна след 15 септември 2023 г.

Протестиращите имат пет основни искания към Народното събрание, Министерския съвет и президента на Република България. На първо място е продължаването на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна. Иска се също и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

Министър-председателят Николай Денков заяви, че държавата е длъжна да се грижи за общия интерес. Освобождаването на вноса на земеделска продукция от Украйна е от полза за всички граждани. Ето защо правителството няма да се поддаде на опити за шантаж. Денков заяви, че зърнопроизводителите са работили с голяма печалба през последните години и нямат повод за протести, които според него се превръщат в политически. 

източник: www.infoz.bg

Последни новини