Акция "Това не си го правил": 40 абитуриенти даряват кръв в Бургас


В Бургас започва ежегодната кръводарителска акция на абитуриентите. Първи „повличат крак“ зрелостниците от Професионалната гимназия по механотехника и електроника или както всички в града наричат училището- Механотехникума.  

До момента, заявка за участие са дали 40 младежи, съобщиха от държавната болница- УМБАЛ в морския град, където ще се проведе акцията.

Тя е под наслов "Това не си го правил" и има своята интересна история. Започва още през 2018- та година. Тогава момче, ученик в една от бургаските гимназии е пребито в дискотека, и негови приятели спонтанно се организират да дарят кръв, тъй като кръвозагубата на младежа е голяма.

"Тогава видяхме тази младежка енергия и решихме да организираме кампанията, насочена към абитуриентите-  "Това не си го правил". До момента на завършването си това не са го правили със сигурност, защото под 18 години кръводаряването е забранено.  Така дойде идеята за името.

От тогава, всяка година, тя се провежда. Най- редовни участници са от Механотехникума и Строителния техникум и всеки път 100- 120 зрелостници се включват в нея", коментират от държавната болница в Бургас- УМБАЛ.

Този факт не е случаен, тъй като от двете училища има две преподавателки, които са редовни кръводарители. Това са съответно Ани Златанова и Богдана Чонгова. Именно те дават пример на учениците си.

Самите младежи споделят, че усещането, че си полезен и спасяваш животи е специално и буквално им дава още повече мотивация и енергия за старта в новия живот- кандидатстването в университет, избора на професия, нови приятели и т.н.

Ползата от акцията е огромна, още повече че до момента Бургас няма свой Кръвен център. За изграждането на сграда, процедурата вече е стартирала и се очаква той да бъде построен много скоро, в близост до УМБАЛ.

Освен това, през последните две години морският град е на първо място по брой кръводарители от отделенията, така че нуждата от Кръвен център е назряла и е крайно време той да бъде направен, коментират бургаските лекари.

Последни новини