Бургас е най-добрият град за живеене

Бургас спечели класацията "Най-добрият град за живеене в България", организирана от Дарик и "24 часа". Церемонията по връчване на наградата на победителя в популярното социално проучване се проведе в столичния Археологически музей. Кметът Димитър Николов я получи от министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Малко преди това министър Плевнелиев определи Бургас и София като национални центрове на икономическия растеж. Той ги даде за пример, като градове, които знаят своите сили и перспективи и здраво дърпат напред.

"Бургас е град, който тепърва ще усвоява средства по европейските програми", каза още Росен Плевнелиев.

Участниците в надпреварата "Най-добрият град за живеене'2010" бяха оценени по 25 критерия. Миналата година Бургас бе трети в официалната класация, а извън нея спечели наградата "Най-добър бизнес град". Тази година той събра максимален брой точки и изпревари останалите претенденти почти по всички критерии.

"Тази класация е изключително полезна обществена инициатива, защото с нея се създават правила и критерии за по-добър живот", заяви главният редактор на "24 часа" Венелина Гочева.

Шефът на Дарик Радосвет Радев пък смята, че проучването става все по-популярно, защото зад цифрите стоят реално свършени неща. На церемонията присъстваше и кметът на София Йорданка Фандъкова. "Завиждам на Бургас за инициативния му кмет", обяви тя.

При получаване на престижната награда Димитър Николов заяви: "Без излишна скромност заявявам, че Бургас наистина заслужава тази награда. Тя е един чудесен подарък за бургазлии, дошъл броени дни преди 6 декември, когато посрещаме празника на града. Името на нашия светец - покровител Николай означава победител, и на Бургас му отива да е победител. Призовавам всички бургазлии, които живеят в София, да се върнат в Бургас, защото той наистина е добро място за живеене. Посвещавам наградата на моите съграждани - гордейте се с Бургас!"

През 2010 г. сред силните страни на Бургас в класацията бяха посочени ниското ниво но безработица, както и инвестициите за подобряване на инфраструктурата /142 млн. лв. за 2010 г, през 2011-та са предвидени 170 млн. лв./. В града започва изпълнението на проекта "Интегриран градски транспорт на Бургас", който е пилотен за българска община. Неговата стойност е 67 млн. евро, 1/3 от които ще бъдат похарчени за 67 чисто нови автобуса. През 2010 г. Бургас вече има близо 5000 метра велоалеи, а през 2011 г. предстои изграждане на още над 3000 метра. Тази година в града бяха открити: Спортен комплекс "Изгрев", Плувен комплекс "Флора", спортна площадка за футбол в к-с "Меден рудник", ремонтирани и пуснати в експлоатация бяха басейните в СОУ "Константин Преславски" и ЦДГ "Андерсен".

През 2010 г. Бургас се сдоби с 4 нови детски градини - в кв. Лозово, кв. Крайморие, к-с "Меден рудник", разширение на детска градина в ЦГЧ - бул. "Христо Ботев". За 1 година бяха ремонтирани и обновени 80 % от всички детски градини и училища на територията на общината. В града се изпълняват проекти за цялостна реконструкция на главната пешеходна улица - "Александровска", няколко други важни пътни артерии, както и на Морската градина. В най-големия бургаски к-с "Меден рудник" приключва строителството на нова МБАЛ.

Наградата за най-добър град за живеене при гласуването по интернет получиха Варна и Благоевград. Тази година специални призове взеха още три града - София за "Бизнес град", Смолян за "Зелен град" и Велико Търново - "Красив град". Последни в класацията са Ямбол, Силистра и Перник.

Последни новини