Жители на Несебър искат отсрочка за събаряне на незаконните пристройки

Жители на Несебър отправиха молба към служителите на РДНСК за временна отсрочка по събарянето на пристройките на шестте къщи, за които вече има пусната заповед. Това стана по време на среща между представители на РДНСК, Министерството на културата, полицията, община Несебър, общински съветници и граждани. 

Опасенията на хората са, че в навечерието на зимата, която се очаква да бъде много тежка, ще бъде застрашен нормалния живот на всеки един жител на къща, останала без покрив. Жителите обещаха, че ако получат отсрочка, след студените зимни месеци, сами ще отстранят незаконните си пристройки. От РДНСК уточниха, че не са оторизирани да вземат такова решение и обещаха да предадат на министъра молбата на гражданите.

Ако Министерството на регионалното развитие и благоустройство одобри молбата и даде отсрочка за събарянето на незаконните постройки, жителите на стария Несебър ще имат достатъчно време да съгласуват проектите си за изграждане на покриви в Министерството на културата, които обещаха това да се случи във възможно най-кратки срокове. Проблемът обаче идва от там, че ако надстройките на къщите бъдат съборени сега, хората няма да могат да възстановят веднага покривите си, защото проектите трябва да бъдат разгледани и одобрени от Министерството на културата, а това при всички положения ще отнеме време, колкото и бързо да бъде извършена процедурата. 

Участниците в срещата предложиха още за останалите незаконни постройки и входирани преписки, преди да бъдат изготвени още заповеди за събарянето им, да се изчака изготвянето на плана за управление на стария Несебър.

Последни новини