Собственици на 9 големи фирми в региона останаха без паспорти


Националната агенция за приходите в Бургас призова големите фирми от региона в обхвата на дирекция „Средни данъкоплатци и осигурители”, които са натрупали значителни данъчни и осигурителни задължения да започнат незабавно частично погасяване на дълговете си.

От приходната администрация в областния център уточниха, че 11 големи фирми, всяка от които със задължения от над 500 хил.лв., на практика не изпълняват поетите към приходната администрация обещания за погасяване на задълженията и същевременно трупат нови. Общите задължения на тези фирми надхвърлят 15 милиона лева и са натрупани през последните две-три години. Фирмите са предимно от строителния бранш и са работещи.

На 9 собственици на фирми вече са отнети паспортите. Същевременно други фирми с големи задължения отказват всякакъв контакт с НАП и не отговарят на разпратените до тях съобщения. От териториалната дирекция на Националната агенция за приходите коментираха, че вече е задействана процедурата по предприемане на крайните действия по принудително събиране на задължения.

Някои от фирмите ще бъдат дерегистрирани по Закона за ДДС, а за други ще бъде поискано от съда обявяване в несъстоятелност. Приходната администрация вече подготвя и търгове за продажба на активите на няколко строителни фирми от областта.

Същевременно вследствие на проведени разговори и сключване на споразумения за разсрочено изплащане, 15 големи фирми с дейност в региона са успели за последните 6 месеца да изчистят, някои от които напълно, натрупани данъчни и осигурителни задължения.

Последни новини