Тестват 25 хотела в района на Бургас и Странджа за енергийна ефективност


Центърът за социална и екологична отговорност е избран от програмата за околна среда на ООН да осъществи тестване на електронен инструмент (в реално време) за оценка на енергийната ефективност на хотели и други обекти за настаняване.

Проекта се осъществява с подкрепата на Областна администрация Бургас и лично на областния управител Константин Гребенаров.

Проектът „Енергийни решения за хотели”, насочен към разработване на подобен инструмент, чрез който да се подпомогне политиката на ООН, ЕС и други международни организации за ефективно използване на енергията, е съвместна инициатива на Програмата за околна среда на ООН, Световната туристическа организация, Международната хотелска и ресторантьорска асоциация, Агенцията за интелигентна енергия на ЕС, Европейския съвет за възобновяема енергия и Френската агенция за околната среда и управление на енергията.

Той цели да подпомогне настанителния сектор в Европа, в който преобладават хотелите, представляващи малки и средни предприятия, като им предостави за ползване този безплатен инструмент.

Съгласно рамковото споразумение, в България трябва да бъдат обучени да използват разработения инструмент 25 хотела и други средства за послон или места за настаняване в Бургаския регион и Странджа. След попълване на данни за използваната енергия, хотелите ще получат кратък доклад за енергийните характеристики на дейността си, както и списък с възможни мерки за ефективно използване на енергията.

Те ще бъдат посетени на място за оценка на системите и обсъждане на работен план за въвеждане на предложенията. Обектите ще бъдат консултирани и по отношение на различни технологии и доставчици, както и за действащи програми за насърчаване на ефективното използване на енергията и на възобновяеми източници на енергия.

Проектът ще се реализира с любезното съдействие на Бургаската регионална туристическа асоциация и Дирекцията на ПП «Странджа».

Последни новини