Готова е канално-помпената станция в ЛозенецОбщина Царево и испанска енергийна компания приключиха съвместния проект по реконструкцията на канално- помпената станция в Лозенец, съобщиха от общинската администрация. 

Станцията се намира в северната част на известното царевско село и обхваща всички отпадни води от имотите и сградите в местностите „Караагач”, „Смайлов чаир” и „Рибарницата”.

В ремонта и новото й оборудване испанският инвеститор е вложил над 800 хил. лв. Съоръжението остава общинска собственост и ще се експлоатира от общината. ДНСК вече издаде разрешение за ползване на 29.12.2010 г.

Реконструкцията на канално- помпената станция е предпоставка за изграждане на бъдещия проект за туристически център в района на къмпинг „Корал”. Между общината и инвеститора има постигната договореност първо да се изгради инфраструктурата и едва тогава да започне строителството на комплекса.

В напреднал ход вече е работата по проекта за реконструкция на пътя Лозенец - „Корал” и на новото отклонение от републиканския път Бургас-Царево.

"За нас разрешението за ползване на станцията в Лозенец е хубав новогодишен подарък и пример за партньорство със стратегически инвеститор като инспанската компания. Станцията ще обслужва не само ваканционните селища и хотелските комплекси на инвеститора, но и вече изградените вили, къщи и хотели на всички собственици в района на Лозенец. По този начин решаваме един от проблемите на селото и неговата курортна зона. Очакваме да подобрим условията за туризъм в Лозенец, така ще подпомогнем хотелиерите в района”, сподели кметът Петко Арнаудов.

Той съобщи, че общината води преговори с държавното дружество ПРО ЕАД, за да получи и стопанисва и пречиствателната станция на Лозенец. До този момент тя е собственост на дружеството, което не е заинтересовано от нейната експлоатация, и е редно общината, която носи отговорността за екологията и за целия район, да стане неин собственик.

Последни новини