В Приморско пестят половин милион лева от такса "смет"Проект на администрацията в община Приморско за коригиране на таксите за битови отпадъци ще даде възможност на местните хора да спесят над 500 000 лв. през 2011 год.

Промяната в промилите, която ще бъде разгледана на предстоящата сесия на общинския съвет по предложение на кмета Лиляна Димова, има следните параметри:

„за нежилищни имоти на юридически лица в гр. Приморско и гр. Китен от 9.5 промила на 6.5 промила”

Има възможност и за още по-голямо облекчение. То ще се отрази най-вече върху бюджетите на собствениците на семейни хотели, които ще заплащат такси върху 3 промила, ако подадат необходимите декларации в данъчна служба и регистрират своите туристически обекти.

При хотел от подобен тип с двайсет стаи и 40 легла в края на сезона дължимите суми ще бъдат вече 4000 лв, докато при старите равнища са достигали до 12 000 лв.

Направихме предварителни анализи и проучвания за очаквания ефект и смятаме, че местните хора наистина ще икономисат над 500 000 лв., което е истински бонус за всяко семейство в условията на криза – коментира кметът Лиляна Димова.

Според нея спестените средства ще помогнат на заетите в туристическия отрасъл да приключат активния сезон с по-голяма печалба.

Вторият икономически стимул, предвиден от кмета, е свързан с въвеждане на нов туристически данък, който ще замени съществущата до момента куротна такса. Целта на администрацията е през 2011 год. да не се натоварват хотелиерите с допълнителна финансова тежест.

След промяната данъчно задължени ще бъдат всички лица, които предлагат нощувки.

В Приморско и Китен в зависимост от категориите таксите ще варират от 30 ст. а нощувка в хотел с една или с две звезди, до 1 лв. за хотел с пет звезди.

В Ясна поляна, ново Паничарево, Веселие и Писменово таксите ще варират от 20 ст. до 60 ст. За нощувка в зависимост от категориите.

Като илюстрация на очаквания ефект кметът привежда следния пример: еднозвезден хотел в Приморско с капацитет от 95 легла е платил за реализирани нощувки през 2010 год. 2 513 лв.

При същата натовареност за 2011 год. собственикът му ще заплати туристически данък около 773 лв.

Последни новини