Започна строителството на "Детелината"Премиерът Бойко Борисов направи първата копка за изграждане на пътен възел Бургас - Юг. Церемонията се състоя на сега съществуващото кръстовище Бургас - Средец - Созопол.

Проектът ще се изпълни на два етапа, като първият трябва да бъде завършен до 15 юни тази година, а вторият до 1 юни 2012 г. Съоръжението струва 4 млн. и 200 хил. евро, осигурени от правителството на Република България чрез заем от Европейската инвестиционна банка. Строителството ще извърши фирма "Хидрострой".

"Изпълняваме си стриктно ангажиментите към Бургас. Извинявам се предварително за неудобството, което ще бъде причинено, но това с водни боички не може да се нарисува", каза Бойко Борисов по време на церемонията и призова бургазлии за малко търпение.

Кметът Димитър Николов припомни, че първите намерения и проект за изграждане на този пътен възел датират от 1988 г. Повече от 20 години обектът се водеше сред приоритетите на няколко правителства, но никой до този момент нямаше волята да предприеме конкретни действия за реализирането му.

"Благодаря на премиера Борисов, който даде обещание, че пари за този проект ще се намерят, и го изпълни", каза кметът Николов.

Успешно приключване на започналото строителство пожела и Росен Плевнелиев. Според него това е още едно начинание, което показва, че държавата уважава приоритетите на региона. Строителният министър съобщи, че благодарение на прозрачните конкурсни процедури правителството е спестило на българските данъкоплатци 16 млн. лв. само от проекта за пътен възел Бургас - Юг. Той отново похвали Община Бургас за многобройните спечелени от нея европроекти и заяви: "Бургас е намерил себе си и върви напред. Довършването на магистрала "Тракия" ще налее още живот в него".

Статистиката показва, че на кръстовището Бургас - Средец - Созопол са станали десетки инциденти, много от които завършили със смърт или тежка телесна повреда. През последните няколко години на кръстовището ставаха огромни задръствания.

Целогодишно оттук преминават автомобилите на 80-хилядния комплекс "Меден рудник". Трафикът се натоварва допълнително, тъй като през територията на община Бургас минават транспортни коридори от национално и международно значение, натоварени туристически маршрути, свързващи севера и юга. В кръстовището се пресичат два важни международни транспортни коридора към Турция и Гърция.

След първата копка премиерът Борисов изяви желание и посети новостроящия се православен храм в к-с "Меден рудник", който носи името на Свети Николай. Той е почти готов, а строителството му се извършва основно със средства, осигурени от правителството и Община Бургас.

Последни новини