Мирям Преслер идва в България

Известната германска писателка Мирям Преслер ще гостува у нас по покана на Гьоте-институт България и ще има литературни четения в София, Сливен и Бургас. Четенето в Бургас ще се проведе на 10 март от 16 ч. в ГПНЕ „Гьоте” и се осъществява в сътрудничество с Регионалния инспекторат и Немската гимназия.

Мирям Преслер се обръща в творчеството си към младия читател, чийто свят и светоусещане описва. Нейната развита способност да съпреживява й позволява да опише хората разбираемо и автентично. С голям успех тя е написала почти 50 произведения за деца и младежи, както и е направила около 300 превода от иврит, английски и холандки език.

Още за първия си младежки роман  Горчив шоколад(Bitterschokolade) тя е удостоена през 1980 г. с Олденбургската наградата за детска и младежка литература. През 1995 г. за книгата си Когато дойде щастието, го покани да седне (WenndasGlückkommt, mussmanihmeinenStuhlhinstellen)тя получава Наградата за младежка литература на Германия, както и Цюрихската наградата за детска книга.

Следват множество други награди, между които са Медала на Карл Цукмайер за заслуги за немския език (2001 г.),  Наградата за книга на Германия за романа „Mалка Май (MalkaMai)  (2002 г.) и Наградата за немска книга за цялостно творчество. През 2010 г. на Франкфуртския панаир на книгата Мирям Преслер беше удостоена с Наградата за младежка книга на Германия за цялостното й творчество.

В България Мирям Преслер ще чете от романа Натан и неговите деца(NathanundseineKinder), който представлява нов преразказ на ключов текст от Просвещението.

Авторката отвежда читателите си в Йерусалим по време на кръстоносните походи и описва с голяма емпатияпротагонистите и конфликтите на онази епоха. Мирям Преслер се придържа с голям респект към оригинала на Лесинг, но предлага други варианти за важните неща – тя избира формата на роман, разказва в друга тоналност, така че хората да изглеждат по живи, а времето да е по-разбираемо.

И историята има друг край … Тази пледоария за мирното съжителство на световните религии показва, че и 255 години след премиерата Притчата на пръстените на Лесинг не е загубила значението си.

Последни новини