Премиерът-гост на освещаването на храма в СозополМинистър-председателят Бойко Борисов ще участва в освещаването на реновирания храм „Св. Св. Кирил и Методий” в Созопол, съобщиха от правителствената пресслужба. 

За възстановяването на църквата, построена през 1889 г., правителството отдели 695 хил. лв. през последните три години. По-голямата част от оборудването на молитвения дом също е дарение от Министерския съвет – осем полилея, 10 свещника, 14 аплика, два аналоя, певница, напрестолно евангелие и напрестолен кръст, седмокадилник, кадилница, кандила за олтара и комплект църковна утвар.

С литийно шествие, водено от Сливенския митрополит Йоаникий, ще бъдат пренесени мощите на Св. Йоан Предтеча от църквата „Св. Георги”, където сега се намират, до възстановения храм „Св. Св. Кирил и Методий”, където ще бъдат изложени за поклонение за постоянно. Мощите бяха открити при археологически разкопки на остров „Св. Иван” край Созопол през лятото на миналата година.

Църквата „Св. Св. Кирил и Методий” е построена от именития възрожденски майстор от Трявна Уста Генчо. Храмът е известен още като „Тракийската черква”, тъй като вътрешното му обзавеждане е направено със средства на тракийските бежанци в периода 1903-1913 г. Богослужението в него е спряно от комунистическия режим през 1944 г. и до 1989 г. той е използван за музей и концертна зала. След това не са правени ремонти на сградата, която с времето се амортизира, и, поради опасност да рухне, достъпът до нея е спрян.

По-рано през деня министър-председателят Бойко Борисов ще посети строящия се със средства от правителството храм „Св. Николай” в бургаския квартал „Меден рудник”. Кабинетът вложи досега 480 000 лв. в църковния комплекс, който включва молитвен дом, неделно училище, кабинети за обучение на деца по иконопис и църковна дърворезба, лекарски кабинети.

Премиерът ще инспектира и състоянието на пътния възел „Меден рудник” в Бургас. Обектът се строи с държавно гарантиран заем от Европейската инвестиционна банка по проекта „Транзитни пътища V” и ще осигури по-спокоен и безопасен трафик в направлението Бургас – Созопол.

Последни новини