Искат още 50 000 лв. за ин витро лабораторията в Бургас50 000 лева за дофинансиране на ин витро лабораторията, изграждаща се на територията на МБАЛ-Бургас, искат общинските съветници от групата на ГЕРБ в Общинския съвет на Бургас.

В докладна записка те настояват сумата да бъде преведена за дооборудване на структурата по асистирана репродукция при актуализацията на бюджета за 2011 г.

„Обособените помещения, осигурени от МБАЛ-Бургас АД, в лицето на изпълнителния му директор – д-р Георги Матев, за изграждането на структура по асистирана репродукция, се нуждаят от допълнително оборудване, а именно - установки, които да нагнетяват чист и пречистен въздух. Необходимо е и оборудване, осигуряващо улавянето на твърди частици. Гореизложеното е в тясна връзка с настъпилите нормативни промени и усъвършенстване на медицинския стандарт “Асиситирана репродукция” на Министерството на здравеопзването на Република България”, се казва в докладната записка от ГЕРБ.

Съветниците уточняват, че МБАЛ-Бургас също е вложила немалко средства, включително и наложилите се няколкократно промени и преработки на проектите, присъединяване и архитектурно преосмисляне на помещения и други, но тези извънредни разходи към момента бюджета на болницата не може да си позволи.

До този момент община Бургас е превела 150 000 лв. за реализирането на лабораторията.

“Това, че този изключително мащабен проект се случва е благодарение на подкрепата на целия Общински съвет и общинската администрация на Бургас. Убеден съм, че ще завършим ин витро лабораторията и след като тя започне да функционира средствата, които Общинския съвет отпуска за двойки с репродуктивни проблеми, ще бъдат инвестнирани в бургаското здравеопозване”, коментира д-р Антонио Душепеев, който е общински съветник от ГЕРБ.

В момента пациентките пътуват предимно до София или Варна за процедурата. Пътят, непозната обстановка са все източници на стрес за жените, които се подлагат на такава процедура.

Последни новини