Помощта за ин-витро да се дава и при неплатени данъциФинансова помощ за ин-витро да се отпуска и при неплатени данъци, предлага СДС-Бургас. В докладна, внесена преди ден в общинския съвет, сините настояват за няколко промени в Правилника за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми.

Едно от тях е да отпадне представянето на документ за платени данъци към Общината. “Законът изрично е уредил събирането на общинските вземания и един правилник не бива да въвежда нови условия. Освен това става дума за финансово подпомагане, а не за административна услуга, извършвана от Община Бургас, за да е налице подобно изискване”, разясни Вълчо Чолаков, общински съветник от СДС.

Друга промяна засяга жените с диагноза “Изчерпан яйчников резерв” (ИЯР) и гласи те да получават двойно по-висока помощ – 4000 лв. За лечението на това репродуктивно заболяване са необходими много повече средства, а Националният фонд за асистирана репродукция не подпомага жени с такава диагноза.

СДС предлага още да отпадне ограничението за еднократно подпомагане в рамките на една календарна година, а всяка двойка да има право да кандидатства неограничен брой пъти. За всяко следващо кандидатстване да не се изисква пълен комплект документи, а само ново заявление, предлагат още сините.

Докладната трябва да бъде разгледана до края на мандата. Текстът, както и предложенията, са съгласувани на среща с повече от 40 семейства с репродуктивни проблеми, както и представители на неправителствените организации „Искам бебе” и „Зачатие”, които изразиха пълна подкрепа на предложенията и мотивите към тях. “Представителите на двете организации смятат, че с тези изменения

Правилникът на Община Бургас за финансово подпомагане на лица с репродуктивни проблеми ще се превърне в образец, а самата Община ще бъде водеща в разрешаването на демографския проблем”, коментира общинският лидер на СДС-Бургас Константин Райков.

Финансовата помощ за ин-витро бе въведена в Бургас по предложение на СДС преди 3 години. Оттогава са я получили близо 200 семейства, 20 от тях вече имат бебета.

Последни новини