Днес е Успение БогородичноУспение Богородично е един от най-големите християнски празници. И в църковния календар той заема своето видно място сред 12-те т.нар. големи празници.

На този ден църквата почита св. Богородица като покровителка на майчинството, жената и семейството.

В цялата страна, където има манастири и църкви, наречени на Божията майка, хората правят курбани и раздават осветено грозде, диня и погача. В християнската религия празникът е свързан със смъртта на майката на Иисус, която издъхва на 64 г. Богородица се моли в Елеонската планина, когато пред нея се явява архангел Гавраил с палмова клонка в ръка и възвестява, че след 3 дни духът й ще се пресели в Царството небесно.

Богородица умира на преклонна възраст с лека смърт - т. нар. успение, с което Бог дарява най-верните си слуги.
Легендата гласи, че по време на успението край смъртния одър на Богородица са присъствали всички останали живи апостоли, като единствено апостол Тома закъснял с 3 дни. Когато той поискал да се преклони пред тялото и,̀ се установило, че в пещерата в Гетсиманската градина, където Богородица е погребана, е останала само погребалната ѝ плащеница.

На обредната трапеза според народния обичай се подреждат жито, царевица, варена тиква, прясна пита, пилешка каша, грозде и диня.

Последни новини