Къмпингите "Каваци" и "Златна рибка" изхвърляли мръсни води


Отпадъчни води от къмпингите "Каваци" и "Златна рибка" са били зауствани без разрешително. Нарушенията са установени през юли при проверки на плажовете и курортите по Черноморието, съобщиха от Министерството на околната среда и водите, цитирани от Дневник.

Регионалните екоинспекции (РИОСВ) на ведомството са съставили актове на дружеството "Хелио Тур С", собственик на къмпинг "Каваци", и на "Зенит-99" ООД за къмпинг "Златна рибка". Сега от "Златна рибка" трябва всеки месец да докладват пред властите какво количество от мръсните води е събрано и транпортирано. РИОСВ в Бургас е поискала същите данни и от собствениците на хотел "Роял бийч" и от вилно селище "Коста Булгара" в село Черноморец.

След сигнал за замърсяване на морето с битово-фекални води бургаската екоинспекция е установила, че шахтите в хотел "Грийн парк" в Китен са запушени. Инспекторите са поискали замърсяването да се почисти незабавно, а нивото на мръсните води да се следи всеки ден.

През юли 16-те регионални екоинспекции в страната са проверили 1446 обекта и са издали 881 предписания заради установени нарушения. Най-голямата санкция е за 107 177 лв. и е наложена на "ТЕЦ Свилоза" в Свищов за наднормено замърсяване на въздуха със серен диоксид и прах.

Последни новини