В Слънчев бряг искат да ги пазят английски полицаи


Полицаи от Англия да бъдат командиравани в курортен комплекс "Слънчев бряг", за да подпомагат работата на колегите си в комплекса. Това поискаха представители на СНЦ "Съюз на собствениците" - Слънчев бряг по време на среща в курорта с Невил Блекууд, полицейски съветник към дирекция "Консулски отношения" на Министерството на външните работи на Великобритания. 

"За подобно присъствие на чужди полицаи през следващото лято трябва да се отправи предложение и до МВР на България, след което между двете страни да започнат преговори за уточняване на параметрите, а именно какъв ще е броят на командированите, както и за какъв период от време ще работят те в курортният комплекс", каза Блекууд и добави, че в курортните градове в Англия полицията е изключително активна.  

"Сигурни сме, че това ще е достатъчно успешна форма на съвместна дейност, защото ще дава сигурност на туристите, ще всява респект на гостите от чужбина, които масово нарушават правилата, когато дойдат у нас на почивка - чупят, рушат, създават конфликти, ругаят полицаи, заяви Георги Николчев, хотелиер и член на УС на Съюза.

По думите му броят на командированите от вътрешността на страната полицаи, които подпомагат работата на колегите си в "Слънчев бряг" е недостатъчен, за да бъдат обхванати всички проблеми в курорта, който в пика на сезона се пълни с близо 400 000 туристи.

Николчев добави, че "Слънчев бряг" е масово посещаван от британски туристи и целта на присъствието на чуждите служители е да успокоява летуващите и да даде добри резултати за нормалното протичане на туристическия сезон.

Николчев даде за пример курорта "Златни пясъци", където са работили смесени екипи от униформени, а изводите са, че това е ефективна форма за противодействие на престъпността в курорта.

По време на срещата стана ясно, че ще бъде организирана дискусия на територията на комплекса, в която участие ще вземат чужди полицаи и експерти в областта на туризма, представители на ресорното министерство у нас, местни хотелиери, туроператори, представители на община Несебър, на РПУ-Несъбър и ПУ "Слънчев бряг", за да обменят опит относно срещаните проблеми, свързани с туризма и да обсъдят възможности за сътрудничество и съвместни инициативи.

Последни новини