Мъртъв делфин в морето край Созопол


И в Созопол морето изхвърли мъртъв делфин, съобщиха от екоинспекцията в Бургас. Екземплярът е от вида афала и е в напреднал стадий на разлагане. С този случай за това лято по Южното Черноморие мъртвите делфини, за които е подаден сигнал, стават 11. Експертите вчера проверяваха случай с друг мъртъв делфин, за когото първоначално бе съобщено, че е убит с автоматично оръжие. Той бе намерен на брега на плажа край къмпинг Корал. От полицията също са разследвали случая, но не са установили данни за престъпление.

И двата екземпляра са представители на едър, застрашен вид, които достигат размери до 3,70 метра и до 400 килограма.

Стрелят ли рибари по делфини ще проверява Агенцията по рибарство и аквакултури. Разпореждането е на Министерство на земеделието и храните заради случая на простреляния делфин.

„Днес разбрах, че е изхвърлено ново делфинче и мотивът ми да разпоредя на Агенцията по рибарство и аквакултури е, че тъй като в момента има свръхпопулация на делфини в Черно море и те унищожават част от мрежите на рибарите, е възможно някой от тях да се е саморазправил. И затова най-малкото е те да бъдат предупредени", заяви министър Мирослав Найденов.

Проверката на РИОСВ установила, че при втория случай на делфин, изхвърлен край Созопол, делфинът е починал от естествена смърт. Министър Найденов заяви, че от снимките става ясно друго, но не желае да влиза в конфронтация с другите институции и затова е разпоредил засилване на контрола. В момента Агенцията по рибарство и аквакултури провежда анкети с рибарите.

За умишлено умъртвяване на бозайник наказанието може да е ефективна присъда от една до три години, съгласно промените в Наказателния кодекс. Патрулните катери, които се занимават с борбата с незаконния улов, ще следят за нарушения.

„Това е най-вече лош имидж за държавата, разбирате, че тези снимки, качени в интернет, провокират международна реакция", заяви Найденов.

Последни новини