Бум на чуждите туристи, бизнес хотелите – на червено


Добър летен туристически сезон отчете зам.-министърът на икономиката Иво Маринов, цитиран от news.bg.

5% е ръстът на чуждите туристи през лятото. С 10% са се увеличили германските туристи това лято, а 20% повече са руски туристи.

Ръст има и сред туристите от Украйна и Молдова. Печалбата това лято за туризма възлиза на 1,544 млрд. евро.

10% ръст на приходи и туристи отчита спа туризмът. Кризата при нас не се усети подчерта Стефан Шарлопов - председател на българския съюз на балнеоложкия спа туризъм .

Бизнес хотелите са на червено, заяви от своя страна Благой Тадин председател на БХРА. Спадът идва от срива в преките чуждестранни инвестиции, тъй като бизнес хотелите разчитат именно на чуждите инвеститори.
Иво Маринов посочи още, че до края на седмицата най-вероятно министър Трайчо Трайков ще назначи на нов изпълнителен директор на „Слънчев бряг" АД.

От бранша очакват зимния сезон да отбележи резултатите от миналата година, с тенденция на 5% ръст.

Междувременно министър Трайков коментира, че все още нямаме точни данни, как кризата с руските туристи ще се отрази на зимния сезон, но ако има някакъв спад, то той ще бъде минимален. По думите му - руският пазар в никакъв случай не е изгубен за българския туризъм.

Той посочи, че нашата система за застраховки на пътниците е сработила, а проблемът е дошъл от руска страна. Това, че България си е свършила работата се виждало и от факта, че на турския или гръцкия ресорен министър не се е налагало да се намесва за прибирането на нашите туристи, които не можеха да се върнат в родината си заради проблемите с туроператора.

Последни новини