180-метров лайнер акостира по спешност на бургаското пристанище


Пасажерският кораб „Adonia"с 602 пътника на борда акостира по спешност на корабно място №4 в Терминал „Изток" в Бургас, вместо в Несебър. 

Круизният кораб не можа да застане в сезонния пътнически терминал в Несебър, поради лошото време и характеристиките на терминала, а се наложи ръководството на „Пристанище Бургас" ЕАД в рамките на половин час да организира акостирането му в пристанище Бургас, съобщиха от пресцентъра на порта. 

Тъй като заради големите си размери лайнерът не може да влезе до самото пристанище е трябвало пътниците да бъдат извозени с лодки до сушата. Бурното море обаче направило това невъзможно.  

Пасажерът под Бермудски флаг, с  дължина 180 метра и газене 5,90 м пристига от Истанбул, Турция и ще отплава тази вечер за Одеса, Украйна.

Съгласно „Генералния план за Развитие на Пристанище Бургас" и инвестиционните програми на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура и „Пристанище Бургас" ЕАД за 2012 година се планира демонтаж и рехабилитация на района от 1 до 4 корабни места, в това число изграждане, чрез използване на айфеловата конструкция на Магазия №1 в Морска гара.

Това ще бъдат минималните необходими условия за приемане и обслужване на всички пасажерски лайнери, посещаващи Черно море. Няма да бъде проблем дори акостирането на 300-метров кораб и газене над 9 метра.

Последни новини