Нови археологически открития в Созопол


Созопол е пилотен проект на правителството за развиване на целогодишен туризъм в черноморския град. Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков по време на посещението си в Созопол, чиято цел бе да се инспектират историческите и археологически обекти, които се финансират от държавата.

Неговото посещение съвпадна с две нови археологически открития, станали през последните три дни. Нова, изключително важна църква в духовния живот на Созопол откриха археолози в центъра на града. Църквата вероятно е от V-VI век и е кръстокуполна и трикорабна - заяви директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, чието ведомство финасира част от мащабните мероприятия свързани с развитието на Созопол като туристическа дестинация за религиозен туризъм.

Стената, която са разклири археолозите показва, че църквата е дълга между 15 и 18 метра. Разкрита е олтарната част на църквата и входа й. Предполага се, че там и има и некропол. Очаква се да бъдат открити и мощи на светци. Църквата се намира в близост до храма "Св. Св. Кирил и Методий". Точно до нея е военния вход на крепостната стана, който бе открит преди няколко дни,когато една близо 150-годишна археологическа загадка най-после беше разкрита. При разчистване на временни обекти в Созопол работниците се натъкнаха на източната порта на древната крепост Аполония.

Според специалистите находката ще хвърли светлина върху фортификационните съоръжения и ще помогне за попълването на археологическата карта на един от най-древните градове по българското Черноморие. Търсенето на главната източна порта на Аполония е започнало още през средата на 19 век от френски археолози.

С прекъсвания тук за последно са копали българските им колеги преди 15 години, но без да могат да открият входа към древния град. Мястото дълги години е било заето от няколко капанчета, които са премахнати, за да продължат археологическите разкопки, необходими за възстановяването на цялостния вид на крепостните стени опасвали Созопол в древността. Портата е била с ширина 4 метра, а от двете страни е имало огромни кули, които през 15 век са доразрушени, а камъните са използвани при строежа на созополските къщи. Тя е част от Южната крепостна стена на града, построена през 5-ти век и предпазвала древния Созопол от нашественици до 15 век, когато била опожарена. Портата осигурявала защита на три нива. От двете страни имало кули.От кулите стрелци обстрелвали евентуални нападатели. Портата имала следваща защита – падаща врата или катаракта. Вътрешни кули очаквали нашествениците. Освен източната порта, археолозите се натъкнали и на вътрешна кула, чиието обследване и консервация предстои.

Археолозите от Бургаския исторически музей и Археологическия музей в Созопол обясниха на министър Дянков значението и на това трето откритие. Вътрешната кула доказва ,че укрепването на защитните стени на няколко места по крепостната стена са били двойни, което е даволо по- голяма сигурност на жителите на града при вражески нападения.

"Ще осигурим средства за аварийна консервация на последните уникални археологически открития. Ще обмислим и възможност за още средства, защото за правителството Созопол е пилотен проект за развитие на целогодишен туризъм. Добра предпоставка за ангажирането на държавата с този проект е както богатвото и значимостта на археологическите и културни паметници в Созопол, така и добрата съвместна работа с кмета, общинската и държавната власт," заяви финансовия министър и подчерта, че това взаимно сътрудничество е добра практика през последните две години.

Последни новини