Цветът на бургаските езера в областната управа

Ръчно рисувани шалове и батици ще пренесат цвета на бургаските езера в сградата на областната управа в Бургас. Благотворителната изложба - разпродажба  „Цветът на нашите езера" ще бъде открита на 2 февруари (четвъртък) 2012 година от 11:00 часа в сградата на областната управа в Бургас. Събитието е по повод световния ден на влажните зони – 2 февруари. Организира се от Българско дружество за защита на птиците – проект „Живот за Бургаските езера" към програма LIFE+ на ЕС с любезното съдействие на Областна администрация – Бургас.

Батиците в изложбата са изработени от ученици от I –ви до III -ти клас на ОУ „Братя Миладинови", а ръчно рисуваните шалове от ученици от X и XI клас на СОУ „Св. св. Кирил и Методий", Бургас.  Всички батици и шалове от изложбата ще се продават, а средствата от продажбата им ще бъдат предоставени на двете училища за развитие на  клубовете по изкуства. Учениците от двете бургаски езера искат, чрез творчеството си, да разкрият красотата на езерата и техните обитатели, като ги направят част от нашето ежедневие, принасяйки ги в домовете ни. Целта на изложбата – разпродажба е да се обърне внимание на нуждата от опазването на влажните зони и тяхното значение за нас хората.

Всяка година на 2 февруари се отбелязва Световният ден на влажните зони.  На тази дата преди 41 години е подписана Конвенцията за опазване на влажните зони, по-известна като Рамсарска конвенция. България има 11 влажни зони включени в стратегическия документ, като три от тях са Атанасовско езеро, езерото Вая и защитена местност „Пода". От началото на 2010 година Българско дружество за защита на птиците изпълнява проект „Живот за Бургаските езера", който цели опазването на биологичното разнообразие в тези три влажни зони със световно значение. Работата по проекта е насочена към популяризиране на езерата и превръщането им в предпочитано място за отдих от бургазлии. Тази година мотото на световния ден на влажните зони е „Влажни зони и туризъм. Туризъм във влажните зони: Едно великолепно изживяване".

Последни новини