Фестивалът „Включи града” среща Бургас с модерното изкуство


Фантомати, живи статуи, огнено шоу, вятърни създания, диджеи, 3D анимация,  рок, игри за малки и големи, кино и още много интересни неща ще видят бургазлии на 23, 24 и 25 март. На тези дати ще се проведе „Включи града" – най-новият фестивал в културния календар на Бургас.

„Проектът е много модерен и нестандартен. Това е първото му издание, но случването му през следващите три години е гарантирано", каза зам.-кметът Йорданка Ананиева по време на пресконференция за подготовката на фестивала.

„Във всеки от трите дни ще има по над 25 събития, в които нашите съграждани могат да участват и дори да бъдат главни действащи лица, а не просто публика. Ще покажем непознати за Бургас неща", допълни Весела Йорданова – ръководител на проекта и директор на дирекция „Култура, маркетинг и връзки с обществеността" в Община Бургас.

Фестивалната зона ще бъде разположена на територията на Морската градина. Събитията ще се случват от сутрин до вечер както на открито, така и на закрито на няколко основни мета – Казиното, Терасата, открита сцена Охлюва, Моста, Флората, Графична база, Стената на приказките, свързващите ги алеи и дори остров Св. Анастасия. Там ще има изложби,
артинсталации, пърформанси, уъркшопи, концерти, кино.

Идеята е основен участник във феста да бъдат жителите на града. Ще им помагат артисти от страната и чужбина, основно бургазлии, които се занимават с модерно изкуство. Един от тях е Венелин Шурелов – преподавател по дигитални изкуства и сценография в Националната художествена академия и Нов български университет, с над 30 самостоятелни и общи изложби, участия в редица фестивали, носител на престижни награди - известен с работата и произведенията си повече в София и в чужбина, отколкото в родния си град - Бургас. Фестивалът ще „завърне" и друг известен бургазлия – режисьора Камен Калев. Предвижда се на остров Св. Анастасия да се направи специална премиера на филма му „Островът".

Въпреки че изненадите ще дебнат зад всеки ъгъл, на участниците – зрители няма да им е трудно да се ориентират. Предстои изготвянето на различни рекламни и информационни  материали, сред които фестивална карта, която ще ориентира хората, къде какво случва. Както във фестивалната зона, така и извън нея ще има информационни пунктове. Фестивалът има и собствен сайт, където
вече са обявени и предстои да бъдат актуализирани планираните събития, артистите и всичко друго, касаещо „Включи града":

www.vkluchigrada.com

Автор на сайта и логото на фестивала е художникът Красимир Марчев, а първият видео тийзър, популяризиращ събитието, е изработен от журналиста Петър Генчев. Има създаден Youtube
канал на фестивала vkluchi_grada, както и страници във всички популярни социални мрежи – фейсбук, туитър, гугъл+.

„Търсим доброволци, които да помагат при организирането и провеждането на фестивала. Колко повече са, толкова по-добре", каза още Весела Йорданова. Желаещите могат да се запишат чрез сайта, където има специална секция „Стани доброволец".

Организаторите обещават, че „Включи града" ще предложи не само забавление на бургазлии, но и един различен поглед към изкуството и заобикалящия ни свят изобщо.

Фестивал „Включи града" се организира в рамките на проект на Община Бургас.

 

Последни новини