Най-новото от българското кино в 10-то юбилейно издание на „София филм фест на брега”


С нови български филми ще бъде открито и съответно закрито 10-то юбилейно издание на международния филмов фестивал "София филм фест на брега". Той ще бъде открит с официална церемония на 15 март с филма на режисьора Константин Божанов "Аве". Финален акорд на фестивалната програма ще постави друг български филм "Миграцията на паламуда" на Людмил Тодоров.

Тази информация, както и цялостната програма за фестивалните дни бе представена днес на нарочна пресконференция в ДТ "Адриана Будевска", където е позиционирано общинското кино, и който ще бъде домакин на фестивала. В нея взеха участие Йорданка Ананиева - зам.-кмет "Култура и образование", проф. Георги Дюлгеров - художествен директор на "София филм фест на брега", Стефан Китанов - Директор на "София филм фест" и Йорданка Ингилизова - представител на "София филм фест" за Бургас.

В програмата на юбилейното издание на фестивала са включени филми от Аржентина, Норвегия, Иран, Турция, Румъния, Франция, Чехия, Финландия ...

Акценти от чуждестранната програма са иранският филм "Раздяла", който спечели "Оскар" за чуждоезиков филм и вече има "Златна мечка" от фестивала в Берлин, руският филм "Огнярът", продукцията от Германия-Великобритания-Швеция-Дания - "Перфектно чувство" и "Имало едно време в Анадола" на Джейлан, който има награда за режисура от Кан.

Още един български филм ще стане част от фестивалната програма и това ще е вече нашумялото и много очаквано заглавие на Анри Кулев - "Цахес".

В последния фестивален ден, няколко часа преди официалното закриване на фестивала Стефан Китанов - Директор на големия "София филм фест" ще поднесе на любителите на филмовото изкуство своята изненада -филм, който в момента се завършва, но кой е той ще стане ясно на присъстващите на прожекцията на 23 март.

По традиция гости на юбилейното издание на фестивала ще са режисьорите и едни от водещите актьори във включените в програмата български филми. Те ще представят своите филми и ще разкажат повече за идеята и реализацията на лентите.

"София филм фест на брега" е организиран от Община Бургас, "Арт фест", ДТ "Адриана Будевска", под патронажа на кмета Димитър Николов. Фестивалът стартира през 2003 г., като част от големият "София филм фест". Негов художествен директор е проф. Георги Дюлгеров. По традиция фестивалът се провежда през март и стартира три дни преди края на големия фестивал в София, като дава възможност на жителите и гостите на града да се докоснат до най-новото и най-доброто от българското и световно кино.

Последни новини