„Включи града“ премахва границата между артисти и публика


Остават 15 дни до старта на първото издание на фестивала за съвременно изкуство "Включи града", чийто организатор е Община Бургас. Той ще се проведе на 23, 24 и 25 март в Морската градина.

Днес на пресконференция бяха представени програмата в сегмента Пърформанс и част от участниците. Подробности за тях съобщиха Весела Йорданова - ръководител на проекта, и Петър Тодоров - основен организатор на сегмента.

"Бургас ще се превърне в една голяма арт сцена", заяви Петър Тодоров. Той обясни, че целта на отделните събития в това направление е да се премахне границата между публика и артисти - такава, каквато съществува в традиционната зала, където има сцена и седящи места.

В сегмента Пърформанс ще участват голям брой представители на ъндърграунд културата. Сред тях има много бургазлии, но и гостуващи професионалисти от страната и чужбина.

Театър на огъня и сенките Фаертър ще се представи с атрактивните улични представления "Огнена магия"(23.03, 19 ч, Терасата), "Топките"(24.03, 12 ч.,ул.Александровска-ул.Богориди-Алеи на Морската градина) и "Живата градина"(24.03, 11 и 17 ч., Алеи на Морската градина). Трупата е известна със своето шоу на кокили, жонглиране с огън, живи статуи.

Бургазлията Красимир Марчев ще обясни любовта чрез своя авторски мултимедиен спектакъл "Статус"(25.03, 20 ч., Флора).

Чуждестранните гости Яро Винарски и Матю Роджърс са танцьори, които ще разкажат с движения какво е денят ти да започне с "Незапарен чай" (23.03, 22 ч.) и какво е да влезеш в "Животинска кожа"(24.03, 22 ч.). И двете представления ще се играят на свещи в зала "Коджакафалията" в Казиното.

Публиката на "Включи града" ще бъде въведена в хип-хоп културата от младите бургазлии Funktool (DJ) и формацията Flowtron (Брейк) с техния пърформанс Хипхопнотизация (25.03, 18 ч., Флора).

"Изтанцувай града" е мащабно шоу, организирано от Танцова школа "Дюн" с ръководител Петя Стойкова и Брейк клуб Бляк Стайл. Те владеят и развиват формите на модерното танцово изкуство.

При Стената на приказките в Морската градина ще бъдат показани две  представленията за деца - "Кокошка с брошка" (24.03, 16 ч.), чийто автор е Петър Тодоров, и "Принцесата и змеят" (25.03.,16 ч.) - продукция на Бургаския куклен театър с директор Христина Арсенова. Децата ще имат възможност не само да гледат, но и да се докоснат до истински професионални кукли.

Изкуството на Мелпомена ще представят още Театралното ателие при Бургаски свободен университет и Театралната школа при Младежки културен център. Актьорите са талантливи студенти и ученици. Театралното ателие при БСУ ще покаже  най-новата си постановка - "Римска баня" на Станислав Стратиев. Школата при МКЦ е подготвила "Службогонци" на Вазов и "Как маймуната произлязла от човека" на Стефан Цанев.

С интересен велосипеден пърформанс по алеите в Морската градина на 24.03, 14 ч. ще се включи и трупата "Арма" от Тел Авив /Израел/. Бургазлии ще могат да преоткрият собствения си град с подготвените от тях "тематични" турове в колело - "романтичен тур", "архитектурен тур", "щастлив тур" и др.

"Все още ни е трудно да ви представим в завършен вид програмата на фестивала, тъй като интересът е голям и постоянно се включват нови участници. Затова следете в сайта www.vkluchigrada.com всичко, което се случва около него", каза в края на пресконференцията Весела Йорданова.

Фестивал "Включи града" се организира в рамките на проект на Община Бургас "Завръщане в Бургас: минало, настояще и бъдеще", Договор № BG161PO001/1.1-10/2010/004, финансиран по ОП "Регионално развитие" 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие.

Последни новини