Гледаме „Театърът на Леон Даниел“ в петък


Този петък ще си спомним за театъра на Леон Даниел. Постановките на именития български театрален режисьор са представени в специално дисково издание. Мултимедийният проект, носещ името "Театърът на Леон Даниел" ще бъде представен за първи път в Бургас на 23 март от 17.00 часа в БХГ "Петко Задгорски".

В събитието ще вземе участие синът на Леон Даниел - художника и професор Андрей Даниел, проф. Юлия Огнянова - режисьор, Иван Теофилов - драматург, Таня Тамахкярова - театровед, Кирил Дончев - композитор и любимият на българските зрители актьор Ицко Финци.

Чрез мултимедийната технология на спектакъла - текстове, видео и аудио материали, присъстващите на събитието ще имат шанса отново да чуят гласа и да видят лицето на Леон Даниел, който е определян от мнозина като един от най-забележителните методолози и учители по режисура, успели да модернизират родното театрално изкуство.

Леон Даниел е български театрален режисьор. Работи в драматичните театри на Русе, Бургас /1957-1060/, Враца, Пазардик, в БНТ, в театър "Българска армия", в театър "София", в Народен театър "Иван Вазов". Автор е на редица книги и публикации за театъра, на игралните филми "На чисто" /1973 г./ и "Чудо" /1996 г./ и множество театрални постановки - "В очакване на Годо", "Вернисаж", "Лисицата и гроздето", "Както ви харесва", "Последният янки", "Пигмалион" и др. Носител е на много престижни награди за принос в развитието на театъра.

"Театърът на Леон Даниел" гостува в Бургас със съдействието на Община Бургас, Сдружение "Изкуство, занаяти, традиция" - София, Регионална библиотека "Пейо Яворов" и Сдружение "Общество за духовни изяви" - Бургас.

Последни новини